Kategoriat
Projektit

Suomessa suunnitellaan uutta korkeinta pilvenpiirtäjää – Kaupunkikuva muuttumassa?

Vuonna 2024 Kirkkonummelle nousee Suomen korkein rakennus, kun maailman johtava kaapelivalmistaja Prysmian Group tuo 185-metrisen kaapelinvalmistustornin Pikkalan-tehtaalle.

”Jätimme virallisen hakemuksen uuden kaapelinvalmistustornin rakentamisesta. Kun rakennuslupaprosessi on valmis, voimme aloittaa tornin pystyttämisen ilman viivytystä”, ilmoitti innostunut Prysmian Group Finlandin maajohtaja Ferdinando Quartuccio.

Hankkeesta kerrottiin yleisölle jo syyskuussa 2022, ja yhtiö on paljastanut tornista ensimmäiset havainnekuvat, jotka herättävät mielenkiintoa. ”Tornin suunnittelussa olemme ottaneet huomioon sen tekniset vaatimukset kaapeleiden valmistuksen kannalta. Ulkoasun suhteen olemme pyrkineet sulauttamaan sen mahdollisimman kauniisti ympäristöönsä”, Quartuccio kehui.

Korkealle kohoava kaapelitalo: Pikkalassa valmistuu kaapeliteollisuuden uusinta teknologiaa edustava torni

Pikkalan-torni tulee edustamaan kaapeliteollisuuden uusinta teknologiaa ja mahdollistaa merikaapeleiden valmistuksen, jotka ovat olennaisia erityisesti suurille merituulivoimapuistoille Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopassa.

Tornissa toteutetaan niin sanottu pystysuora vulkanointi, joka on kriittinen vaihe suurjännitteisten kaapeleiden valmistuksessa. Havainnekuvista nähdään, että uusi torni nousee lähelle jo ennestään olemassa olevaa 75-metristä tornia, joka on rakennettu vuonna 1974.

Torni on osa mittavaa 100 miljoonan euron investointia, jonka tavoitteena on laajentaa Pikkalan-tehtaan kapasiteettia merikaapeleiden valmistuksessa. Investointi luo myös arviolta 100–120 uutta työpaikkaa tuotantoon ja asiantuntijatehtäviin ja lisää merikaapeleiden vuosituotantokapasiteettia 400 kilometrillä.

Kun Pikkalan-torni on valmis, se nousee Suomen korkeimmaksi rakennukseksi. Tällä hetkellä korkein rakennus on Tampereen Näsinneula, joka yltää mastoineen 168 metrin korkeuteen. Torniosa on 134 metriä ja näköalatasanne 120 metrissä.

Korkeuden kruunu vaihtuu: Tampereen Näsinneula menettää asemansa Suomen korkeimpana rakennuksena

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä ei osoita huolestumista menettäessään korkeimman rakennuksen tittelin.

”En usko, että heidän rakennuksensa huipulla pyörisi à la carte -ravintola. Meillä on joka tapauksessa paljon tarjottavaa, vaikka menettäisimmekin korkeimman rakennuksen tittelin”, Seppälä kertoi eri medioille antamissaan haastatteluissa.

Hän painotti, että Näsinneulassa kävijöille tärkeintä on näkymä Pirkanmaalle ja Tampereen järvimaisemiin.

Kysyttäessä mahdollisesta maston pidentämisestä Seppälä vastasi: ”Näsinneulan pidentäminen on loistava ehdotus. Seuraamme tilannetta ja näemme, mitä teemme, kun Kirkkonummen kaapelitorni valmistuu.”

Kohti korkeuksia: Mitä pilvenpiirtäjien rakentaminen Suomeen vaatii?

Pilvenpiirtäjät ovat huomattavan korkeita rakennuksia, jotka tunnetaan myös nimillä ”skyscraper” englanniksi ja ”gratte-ciel” ranskaksi. Massiiviset rakennukset ovat tyypillisesti yli 100 metriä korkeita, ja monet niistä nousevat yli 200 metriin tai jopa 500 metriin.

Pilvenpiirtäjiä löytyy eri puolilta maailmaa, erityisesti suurista kaupungeista, jotka ovat tunnettuja tiiviistä kaupunkirakenteestaan ja korkeasta asukasluvusta. Niitä voi nähdä erityisesti Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Lähi-idässä.

Tässä joitakin esimerkkejä maailman tunnetuista pilvenpiirtäjistä:

  • Burj Khalifa, Dubai, Yhdistyneet Arabiemiraatit: Maailman korkein rakennus, joka nousee yli 828 metrin korkeuteen.
  • Shanghai Tower, Shanghai, Kiina: Se on 632 metriä korkea ja toiseksi korkein rakennus maailmassa.
  • One World Trade Center, New York, Yhdysvallat: Tunnetaan myös nimellä Freedom Tower, sen huippu kohoaa 541 metrin korkeuteen.
  • Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur, Malesia: Nämä kaksoistornit olivat aikoinaan maailman korkeimmat rakennukset ja ovat edelleen Malesian korkeimmat, nousten 452 metriin.
  • Taipei 101, Taipei, Taiwan: Aikoinaan maailman korkein rakennus yltää 508 metrin korkeuteen.

Suomessa korkeiden rakennusten rakentaminen on ollut rajoitetumpaa kuin monissa muissa maissa, osittain johtuen tiukasta rakentamissäännöstöstä ja halusta säilyttää kaupunkikuvan tasapaino. Jos Suomeen haluttaisiin rakentaa oma pilvenpiirtäjä, se vaatisi huolellista suunnittelua.

Pilvenpiirtäjän vaikutus kaupunkikuvaan ja ympäristöön tulisi arvioida perusteellisesti, ja sen tulisi olla sopusoinnussa ympäröivän ympäristön kanssa. Rakentamiselle olisi saatava rakennuslupa kaupungilta, ja sen jälkeen prosessi vaatisi rakennustöiden toteutusta.

Pilvenpiirtäjän suunnittelussa tarvittaisiin arkkitehtuurista ja rakennusteknologiaa koskevaa asiantuntemusta. Lisäksi rakentaminen vaatisi huomattavaa rahoitusta, joka voi tulla yksityisiltä sijoittajilta, yrityksiltä tai jopa valtiolta.

Tällä hetkellä Suomen korkein rakennus Näsinneulan jälkeen on Majakka-torni, joka valmistui vuonna 2019 ja kohoaa 134 metrin korkeuteen Helsingin Kalasatamassa. Sitä seuraavat helsinkiläiset asuintalot Loisto (124 m) ja Lumo One (120 m).

Korkeuksien hyödyt: Pilvenpiirtäjien etuja kaupunkiympäristössä

Vaikka pilvenpiirtäjien rakentaminen on pitkä ja haastava prosessi, korkeat rakennukset tarjoavat useita etuja:

  • Tilansäästö: Pilvenpiirtäjät mahdollistavat suuren määrän kerrosneliöitä pienellä maapinta-alalla. Tämä on erityisen arvokasta tiheästi asutuilla alueilla, joissa tonttipula on ongelma.

Rakentamalla ylös päin, pilvenpiirtäjät voivat auttaa vähentämään hajarakentamisen haittoja ja edistää kestävää kaupunkisuunnittelua. Perinteiset kasinot ovat ratkaisseet tilan puutteen siirtämällä valikoimansa nettiin eri pelisivustojen esiteltäväksi. 

  • Tehokas hyödyntäminen: Pilvenpiirtäjien korkeus tekee mahdolliseksi eri toimintojen sijoittamisen saman rakennuksen sisälle, kuten asuntoja, toimistoja, hotelleja, kauppoja ja ravintoloita. Lisäksi korkeat rakennukset tarjoavat upeita näköaloja kaupungin yli ja voivat toimia suosittuina nähtävyyksinä ja matkailukohteina.
  • Infrastruktuurin keskittäminen: Suuret pilvenpiirtäjät tarjoavat mahdollisuuden keskittää infrastruktuuria, kuten sähkö-, vesi- ja jätehuolto, yhteen paikkaan, mikä voi olla tehokkaampaa kuin hajautettu infrastruktuuri useissa pienemmissä rakennuksissa.
  • Ikoninen kaupunkikuva: Pilvenpiirtäjät ovat yleensä silmiinpistäviä ja vaikuttavia rakennuksia, jotka luovat kaupunkiin ikonisen ilmeen ja lisäävät sen tunnistettavuutta. Pilvenpiirtäjät voivat houkutella yrityksiä, sijoittajia ja asukkaita, mikä lisää kaupungin elinvoimaisuutta ja taloudellista kasvua.
  • Kestävyys: Nykyaikaiset pilvenpiirtäjät suunnitellaan ympäristöystävällisiksi ja energiatehokkaiksi, mikä voi vähentää niiden hiilijalanjälkeä ja vaikutuksia ympäristöön.

On kuitenkin tärkeää huomata, että pilvenpiirtäjien rakentaminen voi myös liittyä haasteisiin, kuten rakentamiskustannuksiin, kaupunkikuvan muutoksiin ja infrastruktuurin kuormittumiseen. 

Jokainen pilvenpiirtäjäprojekti vaatii huolellista suunnittelua ja arviointia sen yhteiskunnallisista, taloudellisista ja ympäristövaikutuksista.