Kategoriat
Projektit

Korkea rakentaminen Helsingissä

Suomessa tonttimaa on perinteisesti ollut riittoisaa ja kaupungit rakentuneet väljästi matalalla profiililla. Helsingissä vaikuttimena on ollut myös halu suojella kaupungin historiallista siluetttia jonka vain kirkontornit (ja stadion) rikkovat.

Korkeampia kohteita on valmistunut viime vuosikymmeninä lähinnä yksittäisinä kauemmas keskustasta: Itäkeskuksen maamerkki 1987, Pitkänmäen tornitalo 2001, Vuosaaren Cirrus 2006, Clarion-hotelli 2016 sekä Leppävaaran torni ja Sellonhuippu 2010-11 Espoon puolelle.

Nyt uusiin ja uudistuviin kaupunginosiin on kuitenkin nousemassa tornitalojen kokonaisuuksia. Ensimmäisenä käyntiin saatiin Kalasataman tornit. Suomen ensimmäinen varsinainen pilvenpiirtäjä Majakka valmistui 2019 ja toinen, Loisto, on rakenteilla. Kaikkiaan tornitaloja sisältyy suunnitelmaan 8 kappaletta.

Toinen Helsingin korkean rakentamisen alue on uudistuva Keski-Pasila. Trigoni nimellä kulkevan hankkeen rakentamisvaiheen oli tarkoitus käynnistyä 2020. Aloitus on kuitenkin viivästynyt, sillä Helsingin kaupungilla ja YIT:llä erimielisyyksiä suunnitelmaan tehdyistä muutoksista. Korkeimman tornin korkeutta oli nostettu yli 200 metriin, noin 20 metriä korkeammaksi kuin alkuperäisessä Helsinki High-rise kilpailuehdotuksessa.

Lopullisiin toteutuksiin voi siis tulla vielä muutoksia, ja riskinä on myös että jos kysyntä saakkaa, tornien määrä jää alkuperäistä pienemmäksi.